:: Upozornění
Vítám Vás všechny v nové rubrice, s názvem téma týdne. Oč půjde? Jak už název napovídá, budeme se setkávat každý týden nad jedním tématem, které bude mezi ostatními, Vašimi tématy, preferováno zvýrazněním v sekci fórum. Po týdnu bude téma uzavřeno a otevřeno nové. Ke starším, již uzavřeným tématům se budete moci samozřejmě i vracet prostřednictvím archivu, bude možné do nich i nadále přispívat. Předpokládám, že rubriku budou časem provázet i drobné ankety. Jednotlivá témata budou čerpat z témat zde již proběhlých, nebo se častěji opakujících- samozřejmě máte možnost zaslat i Váš vlastní námět na jedno z příštích témat týdne.

Téma bude vždy moderováno, proto prosím případné sarkasmy a vulgarity jen v míře obvyklé.
Delicious Google Bookmarks Facebook Linkuj Pridat.eu Vybrali SME sdílet   Přidat RSS zdroj Téma týdne Přidat do Google
TÉMA TÝDNE
Fotopátračka
07.09.09 00:00
16.09.09 20:44
Hodnocení a bodování - S půlnocí z neděle na pondělí je čas na nové téma týdne, jímž je dle mého názoru téma podnětné, a to Hodnocení a bodování fotografií.

Bodujete, hodnotíte? Využíváte celou hodnotící škálu? Jak by podle Vás měl co nejideálnější a nejkorektnější systém hodnocení vypadat? Byli byste pro zrušení bodování, nebo jeho modifikaci? Je správné, že hodnotit fotografie mohou všichni? Jak snášíte známky jiné než 10 ?

Díky za příspěvky a připomínám, že předešlá témata týdne naleznete v levém sloupci.
Téma bylo uzamčeno, protože se k němu nikdo více jak tři měsíce nevyjádřil.
1 2 3 4 5 6 7 8
Mangino
16.09.09 20:44
K srdci si nikdo nic nevzal, soudě podle příspěvku od Si Len .... :(
4th občas modrý paco
4th občas modrý paco
16.09.09 20:22
mně když se líbí tak dám desítku a když se mi nelíbí tak jdu na další fotku :)

podle mně by stačilo líbí/nelíbí

děkuju za pozornost :D
andreeee
16.09.09 19:26
sa mi to len zda, alebo si poniektori ludia vzali toto vlakno k srdcu? uz par dni tu vidim aj fotky s priemernym hodnotenim <9, a to je co povedat :)
Si Len
16.09.09 11:43
tak mam v praci spoustu casu zatimco se pocitaj videa. tak sem zacla po delsi dobe slovne hodnotit a to byste netusili, kolik se mi v poste miha sprostych slov...:))
Roman
13.09.09 22:20
Ve fotbale by se mi líbily větší branky, padalo by víc gólů, ale platí pravidla, stejně tak na fotopátračce bych si dovedl představit lepší systém, ale stejně tak tu jsou pravidla, kdyby si všichni přečetli slovní ohodnocení u známek a nebáli se dát reálnou nižší známku, že jim to někdo vrátí, tak bychom nemuseli řešit to co dnes. Sami si ten systém mršíme a nemá cenu to na něco svalovat. Přestaňte se bát, hodnoťte jak se má a bude klid.
Mangino
13.09.09 20:19
Ty kecy, že je chyba v systému mě vytáčejí k nepříčetnosti .... - ;-)

Chyba je v lidech. Vlezdoprdelkům, podržtaškům, narcisům, egoistům a lidem bez špetky vkusu nebude žádný systém vyhovovat. Řekl bych, že ti jediní hledají chyby i v bodovací škále zde na serveru ....
Květoslav
13.09.09 12:52
Myslím, že je přeci podstatné, o jaké focení se jedná- jestli jde o to, že se má práce líbí Marušce a mě se líbí Maruška, v důsledku čehož jsme se dohodli, že jí ve Stromovce udělám hešké fotešky- pak je asi opravdu třeba, aby se výsledek líbil především Marušce, potažmo jejím kamarádká, maminku a tatínku nevýjimaje.
L.Mawf
13.09.09 11:19
Podle toho co tady čtu tak je asi nejdříve nutné si ujasnit jakého diváka chceme fotkou oslovit a podle toho pak charakterizovat co je to dobrá fotka pro tu či onu skupinu diváku, neboť asi každý druh fotky pak vyžaduje při hodnocení zaměřit se na něco jiného.

Tvůrčí fotka (umělecká) bude asi vyžadovat jiné kvality, než módní foto a nebo prezentační foto.
Kampanus
13.09.09 08:29
kimi - To je relativní, že to neznamená zhola nic. Když fotíš právě pro těch 30 modelek, tak základní předpoklad je ten, že se jim fotka bude líbit. Otázka je, jestli "umění", kde není poznat ani kdo ani co je na té fotce, je zrovna pro modelku přínosem.... 90% holek chce, aby byly na fotce krásné a aby ji taky mohly někomu ukázat. Asi není úplně v pořádku, když fotograf fotí jenom pro sebe a je mu jedno, jestli se to bude líbit i tomu, koho fotí nebo pro koho fotí...
karek
13.09.09 07:16
L.Mawf 12.09.09 20:03 - v podstatě nemožné :)
Izak 12.09.09 20:22 - naprostý souhlas
čekal jsem, že to někdo napíše trochu vzletněji, ale dalším problémem hodnocení je, že umění objektivně ohodnotit NELZE.Vždy je to hodnocení subjektivní, ovlivněné životní zkušeností ale mnohem více momentálním duševním rozpoložením,náladou a mnoha dalšími vlivy.
Kimi
12.09.09 23:05
taky fakt..
Jindříšek
12.09.09 22:58
No, Kimi, ono kolikrát ani to, že se fotografie líbí třiceti fotografům, nemusí znamenat zhola nic. :-)
Kimi
12.09.09 22:50
pokud se fotka libi 30 modelkam neznamena to na FP zhola nic.. :-)
Izak
12.09.09 20:22
Pokud se fotka skutecne libi 30 modelkam, tak je skutecne dobra je je uplne jedno, co tomu rikaji teoretici, meho oblibence Helmuta nemel rad nikdo, vsichni mu rikali, jake foti sracky ... a ejhle, za par let ... pritom ty fotky jsou teoreticky spatne, TK divna, linie a kompozice taky neni podle teorii ... presto to jsou skvele fotky ...

treba v Backstage baru se mi velice libi ta holka s basou, je to mega sexy fotka ... a kaslu na teorie, proste se mi libi

Nazor laicke verejnosti je zajimavy a ver mi, ze hlavne tech, co nefoti vubec, protoze kompaktari chteji mit vse ostre a bez prepalu, nebot jim to dela problem, nefotografum je to jedno ... hodnoti pocitove.
L.Mawf
12.09.09 20:07
Kampanus - Je vidět, že jsi celou větu nedočetl až do konce, neboť jsem napsal :

Pokud bych měl napsat názor o smyslu hodnocení na Fotopátračce obecně tak nemá pro růst fotografa smysl žádný a to jak hodnocení bodové tak hodnocení komentáři pokud toto hodnocení neuskutečni někdo kdo fotografií alespoň trochu rozumí.

Samozřejmě mohl jsem to napsat méně komplikovaněji.
L.Mawf
12.09.09 20:03
Zaza_zu: už vskutku naposledy píší Tvé jméno, ale jen, abych se omluvil, že jsem ho tolikrát citoval.

Karek: Ano toto téma je o tom, jak upravit, změnit, vylepšit - myslím si, že problém není ani tak v systému hodnocení, ale v lidech, jenž ho používají a proto dobrat se nějakého řešení bude hodně obtížné.
Kampanus
12.09.09 19:58
L.Mawf - že hodnocení nemá žádný smysl pro růst fotografa, je nesmysl - musí ale být od někoho, kdo tomu aspoň trochu rozumí. Je pravda, že když se nějaká fotka líbí 30 modelkám, ještě neznamená, že je dobrá.... :))
Zaza_zu
Zaza_zu
12.09.09 18:50
Izak: mno jen aby:))) )

L.Mawf : docela mi sedí co píšeš, ( ale už to moje jmeno na chvilku vyměnte za neco jinyho:D)většinou v tech fotkách co tu vídám, mi chybí to něco... nepopsatelného, většina fotografů zde hledí jen na TK a mají na všechno 5 světel ale že jim modelka mezitím vším měřením expozimetrem usnula si ani nevšimnou..
to potom než zkažené rádobyfešn nebo nějakemu ateliérnímu přeostřenému pseudoportrétu, dám raději desítku rozmazanýmu dokumentu ze záplav

Who's Your Lasski ? : to jsem si všimla že nedělá:) ja hledam:) neni to ono co chci fotit
tak sem naka zasekla ted, nebi mě!:)
ale ty to máš hezky mě se tvý věci líběj a to beze srandy
karek
12.09.09 16:12
L.Mawf - pořád ještě nevím, jakou fotku máš na mysli, ale svým komentářem by možná mohla otevřít oči 51 pomýleným lidem, a to za pár vteřin času snad stojí.
Prohlédnutí fotky, tak abych ji mohl posuzovat, zabere přece daleko víc času, než napsat pár slov komentu.
A toto téma je o tom, jak upravit, změnit, vylepšit atd. stávající systém hodnocení, aby byl lepší a trochu hodnověrnější.Proto jsem rád, že jsme došli ke shodě v tom, že "Komentář dobrého fotografa je určitě hodnotnější než jenom známka dobrého fotografa." o čemž mluvím celou dobu
L.Mawf
12.09.09 16:01
Pokud bych měl napsat názor o smyslu hodnocení na Fotopátračce obecně tak nemá pro růst fotografa smysl žádný a to jak hodnocení bodové tak hodnocení komentáři pokud toto hodnocení neuskutečni někdo kdo fotografií alespoň trochu rozumí.
Známka dobrého fotografa je podle mého určitě cennějším hodnocením než, komentáře těch, jenž fotografií příliš nerozumí.
Komentář dobrého fotografa je určitě hodnotnější než jenom známka dobrého fotografa.
Těch dobrých fotografů tady už není mnoho.
Já jsem při hodnocení potěšen když už dobrému fotografu stojí za to mou fotku zhlédnout a dát ji známku. To , že by mi i napsal komentář bych bral jako bonus.
Při tom množství fotek, přece nemůžeme očekávat od všech i komentáře.

Většina zdejších fotografujících (i já se mezi ně řadím) jen těžko může kvalitně hodnotit, když nejsou schopni rozlišit dobrou fotku od špatné, takže jim ani kritéria nemůžou pomoci.

Já určitě nedělám ze Zaza_zu boha, je to jen fotografka s talentem, ale jestli je to její hodnocení vskutku pravdivé musíš zhodnotit sám. To že někdo něčemu až tak nerozumí (a může se těch lidi sejít i více) nemusí nutně znamenat, že jsou idioti.
Who's Your Lasski ?
12.09.09 15:56
no k bohovi ma jeste daleko, na me osobne jeji styl extra dojem nedela, ale ohledne tech 50-ti lidi zde na P ti musim dat za pravdu. no offense zzz... ;)
karek
12.09.09 15:46
Izak - kdo oni, co si troufají?Tuhle diskusi čtu pečlivě a nevidím nic, co by se psalo proti ní.
Izak
12.09.09 15:42
Zaza_zu - neboj, oni jsou jen takovy uzdisraci, co si troufaji jen na internetu.
[12.09.09 16:15 - PS: tyka se ohledne toho zvoneni u tebe doma ;-)]
karek
12.09.09 15:28
L.Mawf - já nemluvím o nějaké konkrétní známce, a už vůbec ne o svých fotkách.Pořád mluvím o smyslu hodnocení obecně viz "Ale opravdu mi tady zatím nikdo neřekl, jaký jiný smysl, než poučit autora co je špatně, by známkování mělo mít.A číslem ho nepoučíš" a "Další možností by bylo hodnotit povinně podle kritérií, a ty stávající rozšířit aspoň na 5"
A nevím, o jaké fotce mluvíš, ale názor typu "Zaza_zu svou nižší známkou jen dala najevo, že těch 50. desítek je mylných a fotka má cenu jen té 8 " je zajímavý.Nemám proti Zaza_zu opravdu nic, ale svým výrokem děláš z 50-ti lidí idiota a ze Zuzany Boha
L.Mawf
12.09.09 15:16
Kampanus, Karek: Zaza_zu svou nižší známkou jen dala najevo, že těch 50. desítek je mylných a fotka má cenu jen té 8 (jak jsem u jedné fotky viděl). Teď však už přece záleží jen na Tobě komu uvěříš.
Můžeš věřit té většině a usínat na vavřínech nebo uvěříš jí a zjistíš, že vskutku musíš jít jinou cestou, neboť Tě to všelidové hlasování vede na slepou kolej.
L.Mawf
12.09.09 15:03
Karek: souhlasím, že když Ti dá za 8 Zaza_zu, Faith, eee a pod. mají známky neřekl bych větší, ale jinou hodnotu.
Myslím si však pokud bys chtěl mít od takových to fotografu za 9 či 10 tak podle mého musíš především ve větší míře překročit tu hranici (pokud to řeknu Šmokovými slovy) od tzv. informativní k emotivní fotografii. Tady však rozum se svým hodnocením končí a musí přijít ke slovu cit. A to jsou věci, jenž Ti logickým komentářem nikdy nikdo nezdělí. To jsou už věci podle mého kdy hledáš sám v sobě, proč to a ne něco jiného a proč tak a ne jinak.
karek
12.09.09 15:03
Kampanus - jsem rád, že se našel někdo, kdo tohle chápe
Kampanus
12.09.09 15:02
ono je taky trochu něco jiného, když má fotka průměr 7 - pak komentář k další sedmičce není až tak nutný a nebo když má fotka padesát desítek a jednu sedmičku - tam myslím, že je komentář "povinností"
karek
12.09.09 14:47
L.Mawf - dojem jsi nabyl správně, vysvětluji tam i proč.
S druhým odstavcem naprostý souhlas.8 od Zaza_zu, nebo Faith má pro mne daleko větší hodnotu, než 10 od jiných.Ale opravdu mi tady zatím nikdo neřekl, jaký jiný smysl, než poučit autora co je špatně, by známkování mělo mít.A číslem ho nepoučíš
L.Mawf
12.09.09 14:41
Karek: já jsem po přečtení Tvých vzkazů nabyl především dojmu, že když dá někdo nižší známku tak by to měl automaticky zdůvodnit což si myslím, že by nemělo být určitě povinnosti. Pak by asi už ty z lepších fotografů přešla chuť hodnotit úplně.
Příspěvkem jsem chtě říct, že známka může hodně napovědět (a v případě Zaza_zu spíše dík za ní), neboť konfrontací svých fotek s autorem hodnocení můžeš mnoho vyčíst a mám pocit, že mnohdy více než polopatickým komentářem.
1 2 3 4 5 6 7 8
Paladix - inzer. akce

Spolupracujeme s
Grada Publishing, a.s. Digitální fotoaparáty a videokamery Digitální fotoaparáty a videokamery Digitální zrcadlovky Digitální videokamery Digiprofi.cz
Kupte fotoaparát Olympus PEN a získejte výraznou slevu na objektiv!