O'Donnell
27.03.12 21:10
20.04.12 22:03
Kolik za svatbu pro kamaráda? - Taky se vám určitě stává, že vás osloví někdo známý a chce nafotit svatbu, že? Jak to řešíte, dvěma kamarádům jsem na to teď kejvnul, i když svatby neumím a nijak zvlášť to neumím. Jak ale řešíte honorář? Nevím vůbec, jakou si říct cenu a nějakou ode mně chtějí. Nebo dát focení jako svatební dar? Jak to děláte vy, jaký máte zkušenosti, názory? Dík :))
Téma bylo uzamčeno, protože se k němu nikdo více jak tři měsíce nevyjádřil.
1 2
Milánek
20.04.12 22:03
Izáku - když je všech 1000 fotek naprosto skvělých, tak se neomezuj. Dej je všechny, aby lidstvo nepřišlo o tu krásu. ;-)
Tenzo
20.04.12 21:39
daneczek - http://plusm-nus.com/svatba.html muj pohled na svet svateb... zadne retuse ani blesky...
Izak
20.04.12 19:40
Prdlajs, dam 99% fotografu v CR, kdyz se mi zadari ;-) ... a to je ani nemusim upravovat, davat do tunu zlute a tak, akorat bych mel zapracovat na tom, ze odevzdat pres 1.000 fotek neni dobry napad ;-))
daneczek
20.04.12 18:34
ciste technicky mozna, to te slechti, ale ty fotky radsi videt nechci
Izak
20.04.12 14:53
Ja na svatbu mam, jeste se mi nepodarilo nic pokazit ;-))
daneczek
20.04.12 13:19
no rikal jsem si, ze by dospelej clovek mel mit na to vysvetlit svije nazory, ale OK, spokojim se s vysvetlenim, ze na to proste nemas :-) Na to foceni svateb myslim, coz je bez ironie chvalihodna sebereflexe.
Tenzo
20.04.12 11:00
daneczek - Ja myslim ze nema smysl vysvetlovat neco takoveho... na to bud clovek ma, nebo ne...
Izak
20.04.12 10:33
Ja si VN svatbu taky uzivam ;-))) ... clovek tam proka kupu zajimavych lidi, na foceni je more casu, nebot behem po obede je cas az do vecere, coz je hlavni cast obradu, neni problem jet nekde na zamecek a clovek muze fotit dle libosti ;-)) ... a hlavne se tam kazdy foti rad.
HEXAR
19.04.12 22:43
:D
Jan (20961)
19.04.12 19:38
JO, tady se zase míchá tolik věcí dohromady.
Kamarádovi samo zadara. A když můžu, tak jako druhej fotograf. Můžu si i zablbnout, můžu si fotit na film. Že si svatbu fotograf neužije, ale ruku na srdce, co bych si měl užívat? Pokud je to kamarád, tak to oslavíme mimo hromadné veselí.
Ono stím pos* je to složitější..... Proto na tyhle akce člověk nosí víc těl. A já třeba více než dvě. A většinou pro každý vlastní set objektivů a vlastní blesk. Stát se může hodně věcí. A taky si občas připadám jako dealer baterií. Ale svatba je jedno z témat, kde se to vyplatí a pro kamaráda obvzlášť.
A co je součástí obřadu? No to je snad jedno..... Ikdyby rozbíjeli lokomotivu, tak co se mění pro fotografa? Kromě objektivu?
A úplně nejhorší je, stresovat se tím. Ale tím si asi každej už prošel.
daneczek
19.04.12 18:07
Milánek 19.04.12 17:10: koukam ze to u vas na vysocine ma dost prisna pravidla.. tim spis ale nechapu, proc se tak bojis ze neco nestihnes, kdyz to mate tak presne naplanovany :-)

Tenzo 19.04.12 16:47: tak mi to prosim vysvetli :-) Mas strach, ze se neco posere a proto kamarodovi svatbu nefotis. Posrat se ale muze kdykoliv cokoliv, me z toho vychazi leda to, ze kdyz neco poseres na cizi svatbe, tak ej ti to jedno, pnac to neni kamarad... to je skutecne profi pristup :-)

btw: napada me nekolik ruznych technickych pricin zabranujicich mi ve foceni. ale ani jedna operativne neresitelna.
Izak
19.04.12 17:28
Amateri,
Rano se zapali vonne tycinky u uvareneho kurete, ktere je s dalsimi drobnosti, jako cigarety, alkohol, kava etc. nekde na skrini, pak to same u zenicha, nebo u nich doma, naji se.
... pak je odpocoinek, kdy se vetsinou foti ... a vecer tak v 19-X to zacne:
Hazi se ryze, bouchaji rachejtle, delbuchy, litaji papirove flitry, 12 chodu, tuka se sampanem ;-)) tamci, davaji se penize do velkeho srdce, vsichni se chodi fotit se svatebcany ;-))
Milánek
19.04.12 17:10
daneczek - asi jsi dlouho nebyl na svatbě, ale hraješ si na chytrého Izáka a děláš jak jsi nad věcí.
Rozbíjení talíře bylo na všech svatbách, které jsem fotil. Dokonce i ta nejmenší možná svatba (nevěsta, ženich, 2 svědci a já jako fotograf) to měla. Jediná výjimka byla vietnamská svatba, ale ti měli jiné rituály a bylo mnohem propracovanější.
A svíčková ze dveří taky nevoní, protože ta se podává až asi za hodinu po vstupu novomanželů.
Tenzo
19.04.12 16:47
daneczek - Nepochopil... nevadi... treba priste...
sobulm
19.04.12 16:29
...já to řeším tak, že kamarádovi (kamarádce) udělám co mu (jí) na očích vidím, jsem na svatbě od brzkého rána (česání, oblékání..) až po bujarý rozchod všech... Pak několik nocí nespím nebo minimálně...vyrobím CD (DVD) s potiskem obalu i CD (DVD). A předám mu (jí) jeden exeplář CD (DVD). A ale hlavně NIC OD NICH NECHCI. Pro kamaráda je to povinnost!!!!!!!! By mi bylo facht hamba. Tak asi tak.....
daneczek
19.04.12 16:17
btw zametani strepu je takova picovina ze to snad ani neni nutny fotit a kdyz uz tak ty 3-5 minut je pro vetsinu svatebcanu obvykle dost trapne dlouha chvile, kdy stojej pred hospodou, vevnitr voni svickova a oni tam se strojenym usmevem postavaj a cekaj az nevesta v dost nepohodlnem uboru pro uklid dozamete strepy.
jsem celkem rad, ze na mnoha svatbach se od tech prazdnych ritualu pomalu upousti, obvykle to vyzadujou jen starsi pribuzny a pro ty se ta svatba nedela.

A btw: pokud nedokazes ani predvidat kdyz vedle tebe stoji pingl s talirem a proti nemu se blizi novomanzelsky par, kam s tim talirem asi krapnou tak to se na to foceni svateb asi rovnou vyprdni :-)
daneczek
19.04.12 16:14
Tenzo 19.04.12 14:00: tak to snad radsi ani nevychazej na ulici, mohl by na tebe spadnout dikobraz a osklive te zranit. Vis co, nahoda je blbec.

Jinak teda koukam ze je pro vas to foceni dost stresujici cinnost, to pak celkem chapu obavy o vysledek :-) Nikdy me teda nenapadlo, ze kdyz mam na svatbe v ruce fotak, ze se min bavim. Obvykle spis naopak, pnac fotograf je obvykle jedinej, kdo si muze cvaknout nevestu i v podvlikackach :-)
To s tim prosvihnutim zaadniho momentu je taky dobra mantra - jako s kazdou dokumentarni fotkou bud tu intuici mate nebo ne, ale na svatbe to ma tu vyhodu, ze si to muzete zopaknout. Kdyz nestihnete polibek, no tak si ho nechate specialne kvuli fotce zopakovat. Co je na tom slozityho :-)
Milánek
19.04.12 15:30
daneczek - srovnání dost kulhá. Při stěhování si můžeš odpočinout a když něco neuneseš, odnese to někdo jiný nebo společně.
Při svatbě ale čas utíká svým tempem a když něco nestihneš, tak už to nebudeš mít.
Třeba takové zametání střepů rozbitého talíře. Celá akce trvá 3-5 minut a není snadné to dobře nafotit. Kolem je chumel lidí a jestliže nechceš fotit ženichovi a nevěstě záda, musíš stále přebíhat a předvídat co udělají. Potřebuješ záběry zvrchu i od podlahy a musíš improvizovat podle momentálního děje. Když se to povede, můžou z toho být dobré záběry, protože tato akce bývá velmi spontální a veselá. Záběry od kamarádů bývají většinou takové, že stojí na jednom místě a cvakají. Na většině záběrů pak jsou jen záda a i okolní lidé, kteří se připletli do záběru.
Já bych použil jiné srovnání – je to jako požádat kamaráda, aby ti na svatbě vařil nebo roznášel nápoje.
Tenzo
19.04.12 14:00
Pro daneczek - a ostatni co si sedi na hlave... http://cs.wikipedia.org/wiki/Murphyho_z%C3%A1kony
RNcirrus
19.04.12 11:13
Pokud Tě "nejlepší kamarád" pověří focením svatby, nejsi jeho nejlepší kamarád a možná ani kamarád. Měl by to dělat člověk, kterému nebude líto, že se neúčastní veselí, jelikož bude muset být stále ve střehu.
Můj nejlepší kamarád si mě prosadil za svědka, na oplátku jsem mu sehnal fotografa. Myslím, že tak nějak by to mělo fungovat.
charlie (9970)
19.04.12 11:10
...podobný přístup jako Myscha. Jsa přemluven, pak samozřejmě zadarmo, ale jako "druhej fotograf" ve smyslu : "Když už to po mně chceš, tak ať mám maximální volnost v záběrech." Takže si fotím něco jako fotoesej - Jak jsem viděl vaši svatbu. A když náhodou zrovna nestojím v tom správném úhlu při navlíkání prstýnků, nejsem z toho na nervy, protože to musí chytit "ten první fotograf" :-)) Většinou velká spokojenost právě kvůli jinému typu fotek, ovšem uznávám, že je to díky onomu exkluzivnímu postavení fotografa, který tam nemusí "mít všechno"...
daneczek
19.04.12 10:49
a kdyz vas kamarad poprosi o pomoc treba se stehovanim, tak si to taky nechate platit? tady je to koukam samej Helmut Newton, co bez faktury nevezme fotak do ruky, pnac profik ze jo, ale zaroven si ani neni jistej ze to vubec zvladne nafotit, to mi zase moc profi neprijde.

A stejne porad nechapu jak honorar pomuze tomu, ze se pri foceni nic neposere, jak se tady kazdej obava.
33.45
19.04.12 10:40
Asi význam slova "kamarád" chápu trošku jinak než Ty :-)
Milánek
18.04.12 23:05
Kamarád si neuvědomuje - že když tě pověří focením, tak s té svatby nebudeš nic mít. Musíš být stále ve střehu aby jsi něco neprošvihl a ani s pitím to nemůžeš moc rozjet. Ale někdy je to dobrá záminka, že když nechceš tancovat, tak fotíš. ;-)
maio
18.04.12 18:47
jako Tenzo....
pokud tak jako dar a a rekni si o penize na backup. takze tam budete dva.
Nicmene kamaradovi delat zakazkuje asi jedna z nejhorsich veci, kdy si na jedne strane nevis co za to rici, ten druhy se boji cenu navrhnout a vysledek je nejisty. Za tu zodpovednost to asi nema smysl.
Tomas
17.04.12 15:47
jasne ze zadaco
Stanislav
17.04.12 09:45
zadarmo, kazdopadne
Myscha
17.04.12 08:23
Pro kamarady je to dost naprd. Kdyz uz jsem se k tomu nechal zlomit a svatby nefotim, tak jako druhy fotograf, bez honorare.....
Tenzo
17.04.12 06:55
daneczek - Fotit hadry a svatbu je hodne velkej rozdil.

Ne nedrzim fotak poprve, a za tu dobu co fotitm tohle lidske nestesti se nikdy nic pokakazilo, prave proto je nahoda blbec:D
Bubble
16.04.12 20:04
viz níže - velmi dobří přátele gratis, ale po pravdě, těch je minimum, co bych jim to fakt bez přemýšlení nafotila gratis, ti ostatní max o 5tis. míň....
1 2
Paladix - inzer. akce

Spolupracujeme s
Fotografie pro reklamu, grafiku a časopisy Digitální fotoaparáty a videokamery Digitální fotoaparáty a videokamery Digitální zrcadlovky Digitální videokamery Digiprofi.cz
Sony A77 - sleva 4000 Kč a autorádio ZDARMA!